Belgische keuken

Gerookte Paling

Gerookte Paling
City Foodsters - commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63807705 - CC BY 2.0

Hoe maak je Gerookte Paling

Gerookte paling is een delicatesse die vooral bekend is in de Nederlandse en Belgische keuken. Het rookproces geeft de paling een unieke smaak en textuur. Het zelf roken van paling is een tijdrovend proces, maar het resultaat is een heerlijke traktatie. Dit recept richt zich op de bereiding van de paling voor het roken en het rookproces zelf.

Totale bereidingstijd: Afhankelijk van het rookproces (enkele uren tot een hele dag)
Voor hoeveel personen: Afhankelijk van de hoeveelheid paling

Ingrediënten

 • Verse palingen, schoongemaakt en klaargemaakt voor roken
 • Zout
 • Houtsnippers voor roken (zoals beuken- of eikenhout)

Benodigdheden

 • Rookoven of rookkast
 • Thermometer (voor rookoven)

Bereidingswijze

 1. Paling voorbereiden: Zorg ervoor dat de palingen goed schoongemaakt zijn. Bestrooi de binnen- en buitenkant van de palingen licht met zout. Laat ze daarna een paar uur in de koelkast liggen.
 2. Paling drogen: Haal de palingen uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen. Hang ze daarna op een droge, luchtige plaats om verder te drogen, idealiter enkele uren.
 3. Rookoven voorbereiden: Verwarm de rookoven of rookkast voor tot een temperatuur van ongeveer 80°C. Gebruik houtsnippers die geschikt zijn voor het roken van vis.
 4. Paling roken: Hang de palingen in de rookoven. De rooktijd kan variëren afhankelijk van de grootte van de palingen en de gewenste intensiteit van de rooksmaak, maar reken op enkele uren.
 5. Paling controleren: Controleer de paling regelmatig. De paling is klaar als hij een mooie goudbruine kleur heeft en de huid licht krokant is.
 6. Serveren: Laat de gerookte paling afkoelen voordat je deze serveert. Gerookte paling kan zowel koud als op kamertemperatuur geserveerd worden.

Gerookte paling is een echte lekkernij en een prachtig voorbeeld van traditioneel rookwerk. Het is een proces dat geduld vereist, maar het resultaat is de moeite waard.

Dit recept werd bijgewerkt op december 19, 2023

Gerechten

Welkom in de fascinerende wereld van gerechten, waar elke maaltijd een verhaal vertelt en smaken een eigen taal spreken. Als culinaire ontdekkingsreiziger en liefhebber van diverse keukens, is mijn doel om de rijkdom van wereldgerechten te delen en te vieren. Mijn passie ligt in het verkennen van de authentieke, traditionele recepten die van generatie op generatie zijn overgedragen, alsook in het experimenteren met moderne twists op klassieke gerechten.

Van de kruidige diepten van een Indiase curry tot de subtiele finesse van een Frans soufflé, elk gerecht op mijn platform vertegenwoordigt een unieke cultuur en traditie. Mijn focus ligt op het gebruik van verse, lokale ingrediënten om de echtheid en het karakter van elke maaltijd te benadrukken. Daarnaast streef ik ernaar om gerechten te presenteren die zowel voedzaam als smaakvol zijn, waarbij ik altijd oog heb voor gezonde en duurzame keuzes.

Op dit platform vind je stapsgewijze recepten, gedetailleerde handleidingen en persoonlijke verhalen die de essentie van elk gerecht vangen. Of je nu een beginner bent in de keuken of een ervaren chef-kok, hier vind je inspiratie, technieken en tips om je culinaire vaardigheden naar een hoger niveau te tillen.

Laten we samen de wereld van gerechten verkennen en genieten van de oneindige mogelijkheden die koken en eten bieden!

Wat vond je van dit recept?

Lekkere Recepten