Eenvoudige snacks

Haring met Uitjes

Haring met Uitjes
Janericloebe - commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7873109 - CC0

Hoe maak je Haring met Uitjes

Haring met uitjes is een klassieke combinatie in de Nederlandse keuken, bekend om zijn frisse, zilte smaak. Deze simpele, maar smaakvolle snack is diepgeworteld in de Nederlandse cultuur en wordt vaak gegeten als tussendoortje of als onderdeel van een maaltijd tijdens traditionele feesten zoals de haringpartijen. De Hollandse Nieuwe, de jonge haring gevangen in het late voorjaar en vroege zomer, staat centraal in dit gerecht. Hieronder vind je een gedetailleerde beschrijving van hoe je haring met uitjes kunt bereiden en serveren.

Geschiedenis en Traditie

Haring heeft een rijke geschiedenis in Nederland. Al eeuwenlang is het vissen op haring en de verkoop ervan een belangrijke economische activiteit. De Hollandse Nieuwe, specifiek, is een haring die tussen half mei en eind juni wordt gevangen, voordat de paaitijd begint. Deze haringen zijn bijzonder omdat ze een hoger vetgehalte hebben en daardoor extra mals zijn. De traditionele manier om haring te eten - door deze bij de staart op te pakken en boven je mond te laten hangen - is voor velen een geliefde ervaring.

Ingrediënten

 • 4 Hollandse Nieuwe haringen
 • 2 grote uien, fijngehakt
 • Optioneel: witte azijn
 • Optioneel: augurken, fijngehakt
 • Optioneel: Roggebrood of kleine witte broodjes

Bereidingswijze

 1. Kwaliteit van de Haring Controleren: Zorg ervoor dat de haringen vers zijn. Ze moeten een glanzend uiterlijk hebben, een frisse zeegeur verspreiden en stevig aanvoelen. De haringen worden meestal schoongemaakt en zonder ingewanden verkocht.

 2. Uien Snijden: Pel de uien en snijd ze in fijne ringen of blokjes. Sommige mensen geven de voorkeur aan dunne ringen omdat deze een zachtere textuur hebben, terwijl anderen fijngehakte uien lekkerder vinden vanwege de intensere smaak.

 3. Haring Voorbereiden: Als de haringen nog niet zijn schoongemaakt, verwijder dan de kop en ingewanden, en snijd de haring in kleinere stukjes of laat deze heel.

 4. Marineren (Optioneel): Voor een extra smaakdimensie kun je de haring kort marineren in een mengsel van witte azijn en water. Dit geeft een lichtzure smaak die goed past bij de romige textuur van de haring.

 5. Samenstellen: Plaats de haring op een bord en strooi de gehakte uien er rijkelijk over. Je kunt ook fijngehakte augurken toevoegen voor een extra frisse, zurige toets.

 6. Serveren: Haring met uitjes kan direct geserveerd worden. In Nederland is het gebruikelijk om de haring bij de staart op te pakken en boven je mond te laten hangen terwijl je kleine hapjes neemt. Je kunt de haring ook in stukjes snijden en samen met de uitjes op een bord leggen.

 7. Met Brood: Serveer de haring met uitjes op of naast een stukje roggebrood of een klein wit broodje voor een meer vullende snack of maaltijd.

Variaties en Tips

 • Variëren met Azijn: Experimenteer met verschillende soorten azijn, zoals appelciderazijn of wijnazijn, voor een unieke smaak.
 • Extra Kruiden: Voeg wat fijngehakte verse dille toe voor een aromatische touch.
 • Zuur en Zoet: Combineer de haring met zowel zoetzure uitjes als augurken voor een interessant smaakcontrast.

Haring met uitjes is een eenvoudige, maar verrukkelijke snack die de rijke maritieme traditie van Nederland belichaamt. Het is een gezonde, smakelijke traktatie die je meeneemt op een culinaire reis door de Nederlandse cultuur.

Dit recept werd bijgewerkt op december 20, 2023

Gerechten

Welkom in de fascinerende wereld van gerechten, waar elke maaltijd een verhaal vertelt en smaken een eigen taal spreken. Als culinaire ontdekkingsreiziger en liefhebber van diverse keukens, is mijn doel om de rijkdom van wereldgerechten te delen en te vieren. Mijn passie ligt in het verkennen van de authentieke, traditionele recepten die van generatie op generatie zijn overgedragen, alsook in het experimenteren met moderne twists op klassieke gerechten.

Van de kruidige diepten van een Indiase curry tot de subtiele finesse van een Frans soufflé, elk gerecht op mijn platform vertegenwoordigt een unieke cultuur en traditie. Mijn focus ligt op het gebruik van verse, lokale ingrediënten om de echtheid en het karakter van elke maaltijd te benadrukken. Daarnaast streef ik ernaar om gerechten te presenteren die zowel voedzaam als smaakvol zijn, waarbij ik altijd oog heb voor gezonde en duurzame keuzes.

Op dit platform vind je stapsgewijze recepten, gedetailleerde handleidingen en persoonlijke verhalen die de essentie van elk gerecht vangen. Of je nu een beginner bent in de keuken of een ervaren chef-kok, hier vind je inspiratie, technieken en tips om je culinaire vaardigheden naar een hoger niveau te tillen.

Laten we samen de wereld van gerechten verkennen en genieten van de oneindige mogelijkheden die koken en eten bieden!

Wat vond je van dit recept?

Lekkere Recepten

Hollandse Nieuwe Haring

Hollandse Nieuwe Haring

Hoe serveer je Hollandse Nieuwe Haring Hollandse Nieuwe Haring is een ware delicatesse in Nederland, vooral bekend om zijn malse…