Authentieke Paella

Paella valenciana

Paella Valenciana Recept
Jan Harenburg - commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=62140363 - CC BY-SA 4.0

Hoe maak je Paella Valenciana

Paella Valenciana, een authentiek gerecht uit Valencia, Spanje, is een symbool van de Spaanse gastronomie. Dit traditionele recept kenmerkt zich door de combinatie van konijn, kip, groene bonen, en soms slakken, samen met saffraan en andere specerijen die de rijst zijn karakteristieke smaak en kleur geven. Paella Valenciana onderscheidt zich van andere paellavarianten door zijn landelijke ingrediënten en de afwezigheid van zeevruchten, een weerspiegeling van de lokale keuken en tradities in Valencia.

De totale bereidingstijd voor dit gerecht is ongeveer 1 uur en 30 minuten en het is geschikt voor 4-6 personen.

Ingrediënten

 • 400 g paellarijst
 • 200 g konijn, in stukken
 • 200 g kip, in stukken
 • 150 g platte groene bonen, in stukjes
 • 100 g garrofó (of grote witte bonen als vervanging)
 • 1 rijpe tomaat, geraspt
 • 1 liter kippenbouillon
 • 1 theelepel saffraandraadjes
 • Olijfolie
 • 1 takje rozemarijn
 • Zout en peper, naar smaak
 • Optioneel: 100 g slakken (indien beschikbaar)

Bereidingswijze

 1. Vlees aanbakken: Verhit olijfolie in een grote paellapan. Bak de stukken konijn en kip tot ze rondom bruin zijn. Haal het vlees uit de pan en zet apart.

 2. Groenten toevoegen: In dezelfde pan voeg je de groene bonen en garrofó toe. Bak deze enkele minuten.

 3. Tomaat en rijst toevoegen: Voeg de geraspte tomaat toe aan de pan en bak deze kort mee. Voeg daarna de paellarijst toe en roer zodat de rijst de smaken opneemt.

 4. Bouillon en saffraan toevoegen: Giet de kippenbouillon in de pan en voeg de saffraan toe. Breng aan de kook en voeg het vlees weer toe aan de pan.

 5. Slakken en rozemarijn toevoegen: Als je slakken gebruikt, voeg deze dan samen met een takje rozemarijn toe.

 6. Paella laten sudderen: Laat de paella ongeveer 20-25 minuten zachtjes koken, of totdat de rijst gaar is en de vloeistof is opgenomen. Voeg indien nodig tijdens het koken extra bouillon toe.

 7. Rusttijd: Haal de pan van het vuur en laat de paella 5-10 minuten rusten voordat je hem serveert.

Deze Paella Valenciana is een prachtige manier om de rijke smaken en tradities van de Spaanse keuken te ervaren. Serveer het rechtstreeks uit de pan voor een authentieke ervaring.

Dit recept werd bijgewerkt op december 23, 2023

Gerechten

Welkom in de fascinerende wereld van gerechten, waar elke maaltijd een verhaal vertelt en smaken een eigen taal spreken. Als culinaire ontdekkingsreiziger en liefhebber van diverse keukens, is mijn doel om de rijkdom van wereldgerechten te delen en te vieren. Mijn passie ligt in het verkennen van de authentieke, traditionele recepten die van generatie op generatie zijn overgedragen, alsook in het experimenteren met moderne twists op klassieke gerechten.

Van de kruidige diepten van een Indiase curry tot de subtiele finesse van een Frans soufflé, elk gerecht op mijn platform vertegenwoordigt een unieke cultuur en traditie. Mijn focus ligt op het gebruik van verse, lokale ingrediënten om de echtheid en het karakter van elke maaltijd te benadrukken. Daarnaast streef ik ernaar om gerechten te presenteren die zowel voedzaam als smaakvol zijn, waarbij ik altijd oog heb voor gezonde en duurzame keuzes.

Op dit platform vind je stapsgewijze recepten, gedetailleerde handleidingen en persoonlijke verhalen die de essentie van elk gerecht vangen. Of je nu een beginner bent in de keuken of een ervaren chef-kok, hier vind je inspiratie, technieken en tips om je culinaire vaardigheden naar een hoger niveau te tillen.

Laten we samen de wereld van gerechten verkennen en genieten van de oneindige mogelijkheden die koken en eten bieden!

Wat vond je van dit recept?

Lekkere Recepten