Ambachtelijk broodrecept

Zuurdesem Brood Maken 

Zuurdesem Brood
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=597244%20-%20CC%20BY-SA%203.0

Hoe maak je Zuurdesembrood

Zuurdesembrood, met zijn kenmerkende smaak en textuur, is een tijdloze favoriet. Het maken van zuurdesembrood is een kunst en wetenschap die geduld en precisie vereist, maar het is een uiterst belonende ervaring. In dit recept leer je hoe je je eigen zuurdesembrood kunt bakken, van starter tot brood.

Ingrediënten en Benodigdheden

Voor de Starter:

 • 100 gram volkorenmeel
 • 100 ml lauw water

Voor het Deeg:

 • 500 gram broodmeel
 • 350 ml lauw water
 • 200 gram actieve zuurdesemstarter
 • 10 gram zout

Benodigdheden:

 • Mengkom
 • Weegschaal
 • Doek of deksel
 • Oven
 • Baksteen of bakplaat
 • Optioneel: rijsmandje

De Starter: Dag 1 tot 5

 1. Dag 1: Meng 100 gram volkorenmeel met 100 ml lauw water in een kom. Roer goed door en dek af met een doek. Laat het 24 uur staan bij kamertemperatuur.
 2. Dag 2-5: Voeg dagelijks 100 gram meel en 100 ml water toe aan de mix. Roer goed door en dek weer af. Na 5 dagen zou de starter actief moeten zijn, herkenbaar aan bubbels en een friszure geur.

Het Deeg Bereiden

 1. Meng in een grote kom 500 gram broodmeel met de actieve starter en 350 ml lauw water. Meng het geheel tot een ruw deeg.
 2. Dek de kom af en laat het 30 minuten rusten. Dit proces wordt autolyse genoemd en helpt bij de glutenontwikkeling.
 3. Voeg na 30 minuten 10 gram zout toe en kneed het deeg in de kom. Het deeg zal eerst plakkerig zijn, maar wordt soepeler naarmate je kneedt.
 4. Laat het deeg in de kom, dek het af met een doek, en laat het 3-4 uur rijzen bij kamertemperatuur. Vouw het deeg elk uur om de gluten te versterken.

Vormen en Tweede Rijs

 1. Na de eerste rijs, leg het deeg op een licht bebloemd oppervlak. Vouw het een paar keer en vorm het tot een bal.
 2. Als je een rijsmandje hebt, leg daar het gevormde deeg in. Zo niet, gebruik dan een kom bekleed met een bebloemde doek.
 3. Laat het deeg 2-4 uur rijzen, of totdat het bijna in volume is verdubbeld.

Bakken

 1. Verwarm de oven voor op 250°C met een baksteen of omgekeerde bakplaat erin.
 2. Keer het deeg voorzichtig om op bakpapier. Maak een inkeping bovenop het deeg met een scherp mes. Dit helpt bij de expansie in de oven.
 3. Schuif het deeg met het bakpapier op de hete baksteen of bakplaat.
 4. Verlaag na 20 minuten de temperatuur naar 220°C en bak nog 20-25 minuten, of totdat het brood een diepbruine kleur heeft en hol klinkt als je op de onderkant klopt.
 5. Laat het brood volledig afkoelen op een rek voordat je het snijdt.

Tips en Variaties

 • Waterverhouding: Afhankelijk van je meeltype en de luchtvochtigheid, moet je misschien meer of minder water gebruiken.
 • Rijstijden: Deze kunnen variëren afhankelijk van de temperatuur en activiteit van je starter.
 • Variaties: Experimenteer met verschillende soorten meel, zoals rogge of spelt, voor variatie in smaak en textuur.

Het maken van zuurdesembrood is een proces dat tijd en aandacht vereist. Het eindresultaat is echter een prachtig, smaakvol brood dat perfect is voor allerlei gelegenheden. Met elke batch die je maakt, zul je meer vertrouwd raken met het proces en in staat zijn om je vaardigheden te verfijnen. Happy baking!

Dit recept werd bijgewerkt op december 21, 2023

Gerechten

Welkom in de fascinerende wereld van gerechten, waar elke maaltijd een verhaal vertelt en smaken een eigen taal spreken. Als culinaire ontdekkingsreiziger en liefhebber van diverse keukens, is mijn doel om de rijkdom van wereldgerechten te delen en te vieren. Mijn passie ligt in het verkennen van de authentieke, traditionele recepten die van generatie op generatie zijn overgedragen, alsook in het experimenteren met moderne twists op klassieke gerechten.

Van de kruidige diepten van een Indiase curry tot de subtiele finesse van een Frans soufflé, elk gerecht op mijn platform vertegenwoordigt een unieke cultuur en traditie. Mijn focus ligt op het gebruik van verse, lokale ingrediënten om de echtheid en het karakter van elke maaltijd te benadrukken. Daarnaast streef ik ernaar om gerechten te presenteren die zowel voedzaam als smaakvol zijn, waarbij ik altijd oog heb voor gezonde en duurzame keuzes.

Op dit platform vind je stapsgewijze recepten, gedetailleerde handleidingen en persoonlijke verhalen die de essentie van elk gerecht vangen. Of je nu een beginner bent in de keuken of een ervaren chef-kok, hier vind je inspiratie, technieken en tips om je culinaire vaardigheden naar een hoger niveau te tillen.

Laten we samen de wereld van gerechten verkennen en genieten van de oneindige mogelijkheden die koken en eten bieden!

Wat vond je van dit recept?

Lekkere Recepten

Broodpudding Maken

Broodpudding

Hoe maak je Broodpudding Broodpudding is een klassiek comfortdessert, bekend om zijn rijke smaak en zachte textuur. Dit heerlijke en…

Rozijnenbrood Bakken

Rozijnenbrood

Hoe maak je Rozijnenbrood Rozijnenbrood is een zoet brood verrijkt met rozijnen, vaak geserveerd bij het ontbijt of als tussendoortje.

Notenbrood Maken

Notenbrood

Hoe maak je Notenbrood Notenbrood is een heerlijk, voedzaam brood dat rijk is aan smaken en texturen. Het combineert de…